Loading...


 

Al met al heeft het mij een heel andere kijk op het rijden, het gedrag en de toekomst van mijn paarden gegeven. Wat voorheen onmogelijk leek gaat nu, met inspanning en een flinke dosis motivatie, met het grootste gemak. Wat ik na jaren volgen van intensieve dressuurlessen niet voor elkaar heb gekregen gebeurt nu met relatief kleine aanpassingen in 3 maanden tijdSusanne

"Bij toeval in contact gekomen met Lonnie bij een workshop. Ze liet veel herkenbare problemen zien en voor het eerst had ik het gevoel dat iemand me zou kunnen helpen om mijn houding te corrigeren, allang wetende dat mijn houding te wensen overliet. Pogingen in het verleden om het te corrigeren waren allemaal op een desillusie uitgelopen.

brescoNa het lichamelijk onderzoek en paard-ruiter-analyse, waar je van onder tot boven bekeken wordt en je heel anders naar je eigen lichaam leert kijken en voelen, zijn we gestart met de lessen.

Met Bresco

Bresco is de oudste van de groep en een echte heer op leeftijd. Hij stond altijd bekend als een hittepetit, dribbelaar en een druk baasje. Eenmaal aan de gang met de zitlessen verdween dit gedrag als sneeuw voor de zon. Bres werd een vlot, maar ontzettend relaxt paard welke op hele subtiele hulpen te berijden is. Zelfs de klapperende verbinding tussen de ruiterhand en de mond is veranderd in een stille aanleuning. Echter bij scheefzitten, klemmen met het been of teveel verbinding met de mond is zijn oude manier van doen direct terug.

sjaakMet Sjaak

Sjaak is een paard met veel lichamelijke problematiek en stond te boek als een paard met een narrig karakter, matige gangen en uiterst flegmatiek. Sjaak is zeker geen makkelijk paard om op te zitten. Hij geeft je veel beweging, draaiïngen en slingers mee. Echter nu ik zelf veel stabieler en rechter zit en hem beter kan volgen is er een hoop veranderd. Zijn viertact galop is veranderd in een drietact galop. Voorheen werd hij met een scherpe spoor en zweep gereden. Hij loopt nu keurig voorwaarts op een lichte kuitdruk. Narrig is hij nooit meer. Geen platte oren in de nek, geen zwiepende staart, uitslaande benen, bokken of steigerpartijen meer.

 

Met Alex

alexAlex is een groen paard en ben ik zo groen als gras gaan meenemen in de zitlessen. Voor een jong dier goed te doen. Veel stappen en weinig intensieve arbeid. Alex heeft niet echt een voor en na verhaal zoals de andere twee. Alex kon eigenlijk nog niks behalve halt, stap, draf en galop. Als gevolg van de zitles ontwikkelt hij zich in korte tijd met grote sprongen. Normaal gesproken ben je in de les vooral met jezelf bezig en weinig met het paard. Met Alex was dit niet mogelijk. Hij heeft het contact met de ruiterhand nodig als steun. Door hem gelijke druk te bieden in elke omstandigheid en hem te volgen in zijn beweging kwam hij zonder moeite nagevelijk over de hals en later ook de rug. Zijn passen worden stabieler, het sturen gaat steeds minder met slingers en de hulpen kunnen ondanks zijn groenigheid heel klein blijven. Alex heeft mij in de lessen heel mooi laten zien waar men het altijd over heeft. Als logisch gevolg van een goede zit en een juiste hulp rollen de oefeningen als zijwaarts en achterwaarts er zonder problemen uit.

Al met al heeft het mij een heel andere kijk op het rijden, het gedrag en de toekomst van mijn paarden gegeven. Wat voorheen onmogelijk leek gaat nu, met inspanning en een flinke dosis motivatie, met het grootste gemak. Wat ik na jaren volgen van intensieve dressuurlessen niet voor elkaar heb gekregen gebeurt nu met relatief kleine aanpassingen in 3 maanden tijd."